İçeriğe geç

Konsolosluğa Dava Açılabilir Mi

Konsolosun dokunulmazlığı var mı?

Bağışıklıklar dışında, kabul eden Devletteki Büyükelçilik ve Başkonsolosluk mensuplarının yararlandığı ayrıcalıklarda önemli bir fark yoktur. Başkonsolosluklarla ilgili işlemler genellikle Büyükelçilikler aracılığıyla yürütüldüğünden, Başkonsolosluklar bu broşürde ayrı olarak listelenmemiştir.

Yurtdışından Türkiye’ye dava açılabilir mi?

Yurt dışındaki Türk konsoloslukları tarafından düzenlenen vekaletnamenin bir örneğini aynı anda Türkiye’deki herhangi bir noterlikten alabilme imkânı sayesinde, Türkiye’ye gelmenize gerek kalmadan davanızı hızlı bir şekilde açabiliyoruz.

Yabancı para üzerinden dava açılabilir mi?

1) Yabancı para üzerinden dava açılabilir mi? Evet, yabancı para üzerinden dava açılabilir. Türk hukuk sisteminde, dava konusu olan bir uyuşmazlıkta, tarafların anlaştığı para birimi üzerinden veya yürürlükteki hukuk normlarına göre belirlenen para birimi üzerinden dava açılabilir.

Yabancı ülkedeki biri dava açabilir mi?

Türkiye’de yabancılar, tıpkı Türk vatandaşları gibi dava açma hakkına sahiptir. Dava açma hakkı, gerçek veya tüzel bir kişinin haklarını yargı makamları önünde uygulama çabalarını ifade eder. Bir talep, yasal bir süreç aracılığıyla ilgili makamlara iletilir ve yasal sürecin sonunda nihai bir karar verilir.

Konsolosluk dava edilebilir mi?

Türk hukukunda, uyuşmazlığın doğması için bir yargı yetkisinin varlığı şarttır. 1. Konsolosluk memurları ve konsolosluk personeli, resmi görevlerinin yerine getirilmesi sırasında yaptıkları işlemlerden dolayı kabul eden devletin adlî ve idarî makamlarının yargı yetkisine tabi değildirler.

Konsolos ile Büyükelçi arasındaki fark nedir?

Büyük Elçiler; ikamet ettikleri ülkelerde devlet tarafından atanan en yüksek görevlilerdir ve kendi ülkelerini temsil ederler. Konsoloslar ise temsilin yanı sıra resmi işleri yürütmekle görevli, çeşitli statülerdeki devlet tarafından atanan çalışanlardır.

Yurtdışından uyapa girilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Numarasına sahip tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları UYAP Vatandaş Portalı Bilgi Sistemini kullanabilirler.

TC vatandaşı olmayan biri dava açabilir mi?

Yabancılar Türkiye’de şikayette bulunabilir, dava açabilir ve icra takibi başlatabilir. İzlenecek prosedür Türk vatandaşları için olandan farklı değildir.

Birine dava açmak için ne gerekir?

Dava açmak için ilgili mahkemeye başvuruda bulunmak yeterlidir. Dilekçeyi verdikten sonra, yasal masraflar ve posta ücreti de karşılanmalıdır. Ancak mahkeme süreci, yasal sonuçları olan ve masraflarla ilişkilendirilebilen yasal bir süreçtir.

Dolar nasıl icraya konur?

Alacak yabancı para, yani döviz üzerinden ifade edilmiş ise alacaklı ilam olmaksızın yabancı para üzerinden icra takibi yapamaz. Yabancı para Yabancı para Avro icra alacaklısı, talep üzerine yabancı para alacağını Türk parasına çevirerek Türk parası üzerinden takip talebinde bulunmak zorundadır (Madde 58/3) (BK Md.

Parasız dava açılır mı?

Hukuki yardım, ekonomik gücü az olan kişilerin dava açma hakkından mahrum bırakılmamasını sağlamanın bir yoludur. Maddi imkânı az olan kişiler yasal ücretlerden ve masraflardan muaftır ve Baro tarafından ücretsiz bir avukat sağlanır.

Dolar borcu TL olarak ödenir mi?

Borçlar Kanunu’nun 99/II. maddesi hükmünden, yabancı para borçlarının gerçek yabancı para borcu olarak belirlenebileceği açıktır. Yabancı para borçlusunun para borçlarını hem TL hem de yabancı para cinsinden ödeme imkânına sahip olup olmadığı tarafların iradesine bağlıdır.

Türkiye’den yurtdışına dava açılır mı?

Yurt dışında yaşayan birine dava açmak mümkün müdür? Yurt dışında yaşayan birine Türkiye’de dava açmak mümkündür. Ancak bu durumda bazı özel prosedürler ve uluslararası hukuk kuralları geçerlidir.

Amerikadan Türkiye’ye dava açılır mı?

Yurt dışında dava açmak veya açılan bir davada davalı olmak Uluslararası alanda ticari bir kuruluş olan gerçek veya tüzel kişi, herhangi bir nedenle yurt dışında veya yabancı bir yargı bölgesinde dava açmaya veya açılan bir davada davalı olmaya ihtiyaç duyabilir.

Yabancılara ilanen tebligat yapılır mı?

Yabancı adres tespit edilemiyorsa, tebligat ilan yoluyla yapılmalıdır. Ancak mahkemenin bu hususları dikkate almadan tebligat yapması caiz olmayıp, taraf tespiti yapılmadan davalının savunma hakkını kısıtlayıcı karar verilmesi yanlıştır.

Konsoloslukların tutuklama yetkisi var mı?

Konsolosluk memurları ancak ağır bir suç halinde ve yetkili adli makamın kararıyla tutuklanabilir veya gözaltına alınabilir.

Bakanların dokunulmazlığı var mı?

Başka bir deyişle, Anayasa’da bakanlar ve milletvekilleri için geçerli olan tek bir dokunulmazlık vardır. Bu, Anayasa’nın 83. maddesinde düzenlenen yasama dokunulmazlığıdır.

Diplomatik temsilcilerin eşyaları aranabilir mi?

Anlaşmada misyon aracının hangi ülkeye ait olduğu veya hangi ülkede bulunduğu konusunda hiçbir kısıtlama getirilmezken, diplomatik temsilciler tarafından arama yapılmasının kesin olarak yasaklanması kabul edildi.

Diplomatlar tutuklanabilir mi?

Kapsam: Diplomatlar (özellikle büyükelçiler) görev yaptıkları ülkelerde, ne yaparlarsa yapsınlar, suç işleseler bile, tutuklanamaz, yargılanamaz, sorgulanamaz veya gözaltına alınamazlar. Yetkisiz giremez veya arama yapamazlar.

Kaynak: damlatipmerkezi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir