Artvin Yusufeli neyi meşhur?
İlçedeki mikro iklim, bölgede zeytin, üzüm ve narenciye yetiştiriciliği için uygundur. Bu, turizmin yanı sıra ilçe ekonomisine gelir getiren önemli bir noktadır. Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli’nin ailesi de Yusufeli’lidir.
Yusufeli’nde ne yetişir?
İlçede yıllık ortalama bal üretimi 86.400 kg, süt üretimi 14.500 kg’dır. kg, meyve üretimi 9.790,4 ton, pirinç üretimi 435 tondur. İlçe alanında hem verimli hem verimsiz olmak üzere toplam 224 adet bulunmaktadır.
Artvin Yusufeli’nde zeytin yetişir mi?
Ayrıca Artvin’de Yusufeli zeytini yetiştirilmektedir. Zeytinin Artvin’de yetiştirilmesinin sebebi mikro iklimdir. Burada fön rüzgarının oluşturduğu sıcaklık Artvin’de zeytin yetiştiriciliğini mümkün kılmaktadır.
Artvin’de ne yetişir?
Karadeniz florasında özellikle doğu kesiminde fındık ve gürgen türlerinin hakim olduğu alanlarda meşe, dişbudak, kestane, ıhlamur, akçaağaç, kızılağaç, karaağaç, muşmula, tatlı mısır, kızılcık, yabani erik ve yabani kiraz, yabani kiraz, defne ve mürver ağaçları bakımından zengin orman yapısı bulunmaktadır.
Artvin’in hangi meyvesi var?
Böğürtlen farklı isimlerle bilinse de Karadeniz iklimi için özel olarak geliştirilen bir meyve türüdür. Böğürtlenin çekirdekleri, yaprakları ve meyveleri kullanılır. Genellikle turtalarda, keklerde ve kompostolarda kullanılır. Artvin’de mutlaka denemeniz gereken bir meyve türüdür.
Yusufeli neden 7 kez taşındı?
Yusufeli Barajı’nın devreye girmesi nedeniyle ilçe merkezi 2022 yılı Eylül ayından itibaren yedinci kez taşındı. Tekkale, Yeniköy, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Meşecik ve Çevreli, İşhan köylerinde yaşayan halk için dağların eteklerinde yeni köyler kuruldu.
Yusufeli eskiden nereye bağlıydı?
Haziran 1926’da Yusufeli kazası Erzurum vilayetinden alınarak 877 sayılı kanunla Artvin’e bağlanmıştır. 1928’de Borçka kazası belediyeye dönüştürülerek 1282 sayılı kanunla Artvin’e bağlanmıştır.
Yusufeli neden su altında?
Yusufeli’nde inşa edilen baraj su toplamaya başlayınca ilçe sular altında kaldı. Baraj suyu yükselince çoğu yer dipte kalırken, ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izlediler. Artı Bilgi: Artvin’deki Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpten fazla su depolandı.
Yusufeli Barajı ne işe yarar?
Kurulu gücü 558 megavat olan Yusufeli Barajı, ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak. Yusufeli Barajı ayrıca aşağı akıştaki barajların hidroelektrik üretimini de artıracak. Böylece HES, Antalya’nın bir yılda tükettiği kadar elektrik üretebilecek.
Türkiye’nin en iyi zeytinyağı hangi ilde?
Zeytinyağı denince akla ilk gelen Ayvalık’tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerin başında gelir.
Yusufelinde mikroklima var mı?
Artvin ilinin Yusufeli ilçesi dağların arasında derin bir vadide yer aldığı için mikro iklim alanı olarak kabul edilir. Bunun sebebi Akdeniz ikliminin karakteristik bitkisi olan zeytinin Karadeniz iklim bölgesinde yetiştirilebilmesidir. Iğdır, sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır.
Dünyada en iyi zeytin nerede yetişir?
Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkeler zeytinin en meşhur olduğu bölgeler arasındadır. İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Güney Fransa Akdeniz kıyılarında zeytin ağaçlarıyla doludur. Bu ülkelerde üretilen zeytinler dünya çapında yüksek kaliteli zeytinyağı ve sofralık zeytin üretimine katkıda bulunur.
Artvin’in en çok neyi meşhur?
Mısır ekmeği. Hamsi ekmeği.
Artvinin geçim kaynağı nedir?
Artvin, sanayi olanakları az ve tarım arazisi kısıtlı bir il olduğundan, halkın temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Küçükbaş hayvancılık, sığırcılık ve kümes hayvancılığı yerel halkın temel geçim kaynağı olmuştur. Çobanlık işi de bölgede usta-çırak ilişkisi temelinde yapılmaktadır.
Artvin’de çay var mı?
Çay – Artvin Ülkemizin çay üretiminde Rize ve Trabzon’dan sonra önemli bir yere sahip olan Artvin’de yılda ortalama 100 bin ton çay üretiliyor.
Artvin’in en meşhur şeyi nedir?
Çifte Köprü’nün en önemli özelliği Artvin’in en çok fotoğraflanan tarihi hazinelerinden biri olmasıdır. Karadeniz bölgesini süsleyen birçok taş köprü olmasına rağmen Çifte Köprü; güzelliğiyle tüm köprüleri geride bırakmayı başarıyor.
Artvin neyi meşhur hediyelik?
Artvin’e gelindiğinde ön plana çıkan hediyelikler arasında buzdolabı magnetleri, tereyağı, dut pekmezi, kara ceviz, kuzine zeytini, bal ve kemençe yer alıyor. Artvin bölgesinin doğal ve tarihi güzelliklerini anlatan buzdolabı magnetleri hediyelik olarak sıklıkla tercih ediliyor.
Artvin Yusufeli Gürcü mü?
Artvin Gürcüleri yaşadıkları bölgede otokton olup geleneksel olarak Merkez, Borçka, Murgul, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde yaşamaktadırlar.
Artvin’in en güzel ilçesi hangisi?
Bu rehber doğrultusunda yapılan detaylı bir araştırma sonucunda Artvin’in en güzel ilçesi belirlendi: Yusufeli. Yapay zeka algoritmaları doğal güzellikler, kültürel zenginlikler, turizm potansiyeli ve yaşam kalitesi gibi birçok kriteri değerlendirdi.
Kaynak: ozdoganpromosyon.com.tr