Artırmış mı arttırmış mı?
Bu kelimenin “artmak, artırmak” şeklinde yazılıp yazılmadığını tartışmak mümkündür. Bu kelimenin doğru kullanımı “artmak” olmalıdır.
Atmış mı altmış mı?
TDK’ya göre altmış mı, altmış mı? TDK’ya göre altmış kelimesinin doğru yazımı “altmış”tır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
TDK bir arada nasıl yazılır?
birlikte ✅ (Doğru kullanım)
İnsiyatif nasıl?
TDK’ya göre, inisiyatif kelimesinin doğru yazımı “Girişim”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Metod mu metot mu?
TDK’ya göre “method” kelimesinin doğru yazımı “method”dur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Art arda mı ard arda mı?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Yanlış mı yalnış mı?
TDK’ya göre, yanlış kelimesinin doğru yazımı “yanlış”tır. TDK tüm kelimelerin doğru yazımı belirler. Kelimenin yanlış nasıl yazıldığını araştırabilirsiniz. Yaygın olarak kullanılan bu kelimenin doğru yazımı bilinmelidir.
Sımsıkı mı sımsıkı mı?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Yetmiş nasıl yazılır?
Kardinal sayılar ve sıra sayıları tablosuSembolSayıSıra70yetmiş-yetmiş.71yetmiş-bir-yetmiş-bir80seksen-seksen-bir81seksen-seksen-bir89 satır daha
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Yanyana nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Olağan dışı nasıl yazılır?
TDK’ya göre, unusual kelimesini unusual’miş gibi yazmak yanlıştır ve bu bir yazım hatası olarak kabul edilir. Doğru yazmak için kelimeyi unusual formunda yazmanız gerekir. Unusual mi unusual mu? Sıradan kelimesinin zıttı veya karşıtı olarak kullanılan extraordinary kelimesi ayrı yazılan bir kelimedir.
Peşi sıra nasıl yazılır?
TDK verilerine göre “after” kelimesi ayrı yazılmalıdır. TDK’ya göre yanına yazılması yanlıştır. “After” kelimesi en çok yazım hatası olan kelimelerden biri olarak kabul edilir. Bu kelimeyi yazmanın en doğru yolu ardışık yazımdır.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, öğleden sonra geç saatler, olağanüstü, öğleden sonra, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam, vb.
Egzoz nasıl yazılır?
TDK’ya göre “Auspuff” kelimesinin doğru yazımı “Auspuff”tur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Laboratuvar mı laboratuar mı?
TDK’ya göre laboratuvar kelimesinin doğru yazımı “Emek”tir.
Alt üst ayrı mı birleşik mi?
9. “Alt” ve “üst” sözcüklerinden oluşan ve belirli bir yeri belirten bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: deri altı, su altı, yeraltı, yüzey altı (yüzey); adrenal, supravertebral (en yüksek nokta) vb.
Ünvan mı unvan mı?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Bilfiil nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “bil fiili” kelimesinin doğru yazımı “bil fiili” şeklindedir.
Kaynak: HangarHost.com